Teknoyatırım Destek Programı olarak bilinen KOBİ Teknolojik Ürün Yatarım Destek Programı, son yıllarda revaçta olan uygulamalardan biridir. KOSGEB destek programları arasında yer alan bu uygulama; AR-GE, inovasyon ve yenilik faaliyetlerinin sonucunda ortaya çıkmış olan herhangi bir ürünün ticarileştirilmesini desteklemektedir. Bu ürünün imalatı ile orta ve ileri teknoloji sınıfında yer alması gerekir.
Yerli üretim teknolojik ürünlerin uluslararası pazarda yer alması ve yurt dışındaki üreticilerle rekabet edebilmesiyle amacıyla Teknoyatırım Destek Programı ortaya çıkmıştır. Bu programdan birçok farklı işletme faydalanabilmektedir.
KOSGEB KOBİ Teknoyatırım Destek Programı, yerli firmaların orta ve ileri teknoloji ürünü sınıfındaki ürünlerin yurt dışı pazarlarda güç kazanmasını sağlamayı amaçlar. Yurt dışı pazarında üretim yapan firmalarla rekabet edilebilmesi amacıyla Türkiye’deki firmalara teşvikler sağlanmaktadır.
Bu kategoride üretime yapılacak olan yatırımlara dair yazılım, teçhizat, makine, personel, danışmanlık, eğitim ve üretim hattı gibi giderlere destek ve hibe sunulmaktadır.
Teknoyatırım programı kapsamında desteklenen birçok farklı proje vardır. Siz de bu projelerden birine sahipseniz, gerekli destekleri alabilirsiniz. Teknoyatırım programı kapsamında makine ve teçhizat desteği verilmektedir. Alacağınız makine ve teçhizatlar için geri ödemesiz ve geri ödemeli destekler verilmektedir. Bu desteklerde alacağınız makinelerin yeni olması şartı bulunmaktadır. Bu destek için yüzde 70 oranında geri ödemeli ya da yüzde 60 oranında (%30 geri ödemesiz + %70 geri ödemeli) destekten faydalanabilirsiniz.
Bir diğer destek yazılım giderleri için verilmektedir. Yeni alınması koşulu bulunan bu destekte yazılımın lisans bedeli ya da proje boyunca kullanılacak lisans kullanım bedeli yüzde 70 oranında geri ödemeli ya da yüzde 60 oranında (%30 geri ödemesiz, %70 geri ödemeli) desteklenmektedir. Bunların yanı sıra personel gider desteği sunulmaktadır. Bu destek geri ödemesiz olarak sağlanmaktadır. Personel giderleriniz için yüzde 60 destek oranı kuralı dikkate alınmamaktadır.
Eğitim ve danışmanlık desteği ise yine yüzde 70 geri ödemeli ya da yüzde 60 (%30 geri ödemesiz, %70 geri ödemeli) şeklinde verilmektedir. Bunların yanı sıra üretim hattı tasarım giderleri ve tanıtım giderleri desteği de verilmektedir. Bu iki ayrı destek yüzde 70 oranında geri ödemeli ya da yüzde 60 oranında (%30 geri ödemesiz, %70 geri ödemeli) verilmektedir. Üretim hattı tasarım giderleri; makine, teçhizat ve kalıp giderleri için onaylanan toplam tutarın yüzde 3’ünü geçememektedir.
Teknoyatırım desteklerinde başvuru ve ödeme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken bir dizi faktör vardır. Başvuru sürecinde tüm evraklarınızın sorunsuz ve eksiksiz olması gerekir. Bu sebeple başvuru sürecinizde bir danışmanlık firmasıyla çalışmak, olumlu sonuç alma ihtimalinizi artıracaktır.
Başvurunuzun olumlu sonuçlanması durumunda ise ödeme sürecine dair bilmeniz gerekenler vardır. Öncelikle ödeme taleplerine dair tüm işlemler firma tarafından Kobi Bilgi Sistemi üzerinden yapılmalıdır. Bunun yanı sıra desteklenecek tüm kalemleri satın almadan önce ödeme talep formu doldurulmalıdır. Belgeler sisteme yüklenmeli ve ödeme forma istinaden talep edilmelidir.
Formda yer alan giderlere dair unsurlar ve talepler uygun bulunduğu takdirde hibe ve teşviklerden faydalanabilir. Mevzuatta belirtilen limitlerin üzerine çıkılırsa yalnızca makine ve teçhizata ilişkin alımlar için hizmet sağlayıcıya ödeme yapılır. Eğer talep ederseniz, erken ödeme yardımı sağlanabilmektedir.
KOSGEB KOBİ Teknoyatırım Destek Programı’na başvuru yapmanız halinde alacağınız hibe ve teşviklerin bir üst limiti vardır. Bu programa başvuran firmalara yönelik olarak destek üst limiti; düşük ve orta düşük teknoloji alanında yer alan ürünlere yönelik 1 milyon TL olarak belirlenmiştir. Orta ve ileri teknoloji alanında yer alan ürünlere ise 5 milyon TL teşvik verilebilmektedir.
Düşük ve orta teknoloji alanında alınabilecek geri ödemesiz destekler toplam 300 bin TL iken, geri ödemeli destekler için ise 700 bin TL olacak şekildedir. Orta-yüksek ve ileri teknoloji alanında ise geri ödemesiz destekler 1,8 milyon TL, geri ödeme destekler ise 4,2 milyon TL olacak şekilde belirlenmiştir.
Siz de projenizi gerçekleştirmek için teknoyatırım destek programına başvurabilirsiniz. Başvuru sürecinizin hızlı ve eksiksiz tamamlanması için ise bize başvurabilirsiniz. Alkanlar Danışmanlık olarak, tüm başvuru sürecinde yanınızdayız. Bu sayede başvurunuzdan olumlu sonuç alma ihtimaliniz çok daha yükselecek ve projenizi hayata geçirme şansınız artacaktır.